Egyszerűsített kazán és készülékcsere

Az egyszerűsített gázkészülék cserét a 11/2013. (III. 21.) Nemzet Gazdasági Minisztérium rendelete szabályozza.

A „készülékcsere” tervköteles míg a „meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással” (röviden „egyszerűsített készülékcsere”) nem tervköteles tevékenység.

Egyszerűsített kazán és készülékcsere

Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető:

  • az új készülék legfeljebb 36 kW hőterhelésű,
  • az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél,
  • a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával

Miért jó az egyszerűsített kazán és készülékcsere?

A gázkészülék egyszerűsített cseréjéhez nem szükséges gázterv készítése, nem szükséges engedélyeztetési eljárás lefolytatása, nem kell hozzá GÁZMEO.
Tehát nem szükséges kivárni a 15 nap engedélyeztetési időt és a gázterv költsége is megspórolható!

Az új készülék besorolása:

  • Megegyezik a meglévő készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy
  • Ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

Égéstermék-elvezetőre vonatkozó előírások:

  • Kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék-elvezető berendezésbe csatlakozhat, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprőipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik.
  • Vagy ha az új készüléket a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.
  • EK típusvizsgálati tanúsítványa szerint alkalmas, nem a gázkészülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel történő szerelésre.
  • Az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer gyártójának utasítása alapján szerelik, valamint a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

Ajánljon minket!